Arakan'da Neler Oluyor?

, , No Comments
 Bu sefer geziyle alakalı bir şeyler yazmıyorum. Sosyal medyada sıklıkla işlenen, Facebook, Instagram duvarlarımızda bakıp geçtiğimiz Arakan'ı yazıyorum. Bu yazıyı okurken lütfen önyargılarınızı bir kenara bırakıp kendinizi bu insanların yerine koymanızı sizden rica ediyorum. İnsanlığı merkez alan bir dünya dileğiyle..



 Arakan Çin, Tayland, Bangladeş gibi ülkelerin arasında kalan Myanmar'da bir bölge. Arakanın özelliği ise Myanmar'lı müslümanların bu bölgede yaşıyor olması.

Myanmar'ın ana dili Burmaca. Bu dil de adını ülkenin eski ismi olan Burma'dan almış. Ülkenin ismi, bayrağı ve milli marşı ise 2010'da hükümet tarafından değiştirilmiş.

 Ülkedeki müslümanlar ise aslında ülkede yeni bir topluluk değil. En başından beri Myanmar'da olan müslümanlar, 1983 nüfus sayımında ülkenin yüzde 4'ünü oluşturuyormuş. Evet, ülkedeki müslüman nüfusu yeni değil, ama aynı zamanda müslümanlara duyulan nefret de yeni değil. 1981'de çıkarılan bir kanunla Müslüman olan tüm Myanmarlılar vatandaşlıktan çıkarılmış. Yani Myanmar'da bulunan müslümanlar resmi olarak ''devletsiz''. Düşünün, bir gün öncesine kadar ülkedeki herkesle aynı haklara sahip olan ve ülkenin tamamen yerlisi olan insanlar, sadece müslüman oldukları için vatandaşlıktan çıkarılıyor, devletin sunduğu haklardan yararlanamıyor ve kanunen de ''devletsiz'' sayılıyorlar.

Peki nedir bu devletsizlik? Hangi hakları elinden alınmış bu insanların?
Myanmarlı müslümanlar Myanmar kanunlarına göre evlenemiyorlar, okuma hakları yok, seyahat etmeleri yasaklı.Yani Myanmar dışına çıkan bir müslümanın tekrardan Myanmar sınırlarına girmeleri mümkün değil.

Myanmarlı müslümanların ilkokul dışında eğitim görmeleri yasak. Yani müslümanların sadece okuma yazma öğrenmesine izin veriliyor. İstediği kadar zeki veya yetenekli olsun, Myanmar'da eğitim alması, devlet kurumlarında işe girmesi veya kendi girişimiyle bir şeyler oluşturması mümkün değil. Çünkü müslüman bölgelerinin gelişmeleri hep hükumet tarafından engellenmiş.

  Arakan'da Zulüm Ne Zaman Başladı?



Yukarıda da bahsettiğim gibi Myanmar'da müslümanlara karşı olan nefret yeni değil. Ama zulmün başlangıcı 2012'ye dayanıyor.

2012 yılında üç budist rahibin Myanmarlı bir kadına tacizi ve kadının cesedini müslüman bir köyün yakınlarına bırakıp kaçmalarıyla başlıyor bütün her şey. Olay sonucunda 3 müslüman genci tutuklanıyor. Biri döverek öldürülüyor, diğer ikisi ise idam cezasına çarptırılıyor. Bu olaydan sonra Myanmar hükumeti sistematik bir şekilde müslümanlara karşı zulmu arttırıyor.



Arakan'da şuana kadar 3000 müslüman askerler tarafından katledildi.

Arakan'dan Bangladeş'e kaçan müslümanların sayısı 300.000 bine yaklaştı.

Kimse dünyaya gelmeden önce nasıl bir şekilde dünyaya geleceğini seçemiyor. Bu durumda bizler de olabilirdik. Unutmayın, Arakan'da sadece müslümanlar zulüm görmüyor. Arakan'da insanlık ayaklar altına alınıyor .


Siz de yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak başkalarının da Arakan hakkında bilgi olmasını sağlayabilirsiniz.

Kızılay'ın Arakan'a yardımlarına destek olmak için;
http://www.arakanasahipcik.org/




Resim Kaynakçası;
https://www.timeturk.com/arakanli-iki-cocuk-nehirde-boguldu/haber-386890
https://www.metincan.org/arakan-haritada-arakan-hangi-ulkede-128.html

 

0 yorum:

Yorum Gönder