Mısır Günlükleri/Egypt Diaries #1

, , 8 comments
4 Haziran Pazar Şarm El Şeyh / June 4 Sunday Sharm El Sheikh

Merhaba arkadaşlar;
Bugünden itibaren 42 gün süren Mısır yolculuğumuzu blog'a geçirmeye başlıyoruz. Umarım okurken keyif alırsınız. Sorularınız veya tavsiyelerinizi yorumlarda belirtirseniz herkesin faydalanabilmesi açısından da güzel olur diye düşündük. Aynı zamanda Mail yoluyla da her zaman iletişime geçebilirsiniz, size yardımcı olabilmek bizim için en büyük ödül olur :) İyi okumalar.


Gece saat 2 de uçağımız Şarm El Şeyh havaalanına indikten sonra taksiye binip otogara gitmeye karar verdik. Zaten bir gün kalacağımız için o vakit süresince de otobüs bileti almakla uğraşmak istemedik. Mısır'da turistseniz her zaman dikkatli olmak zorundasınız. İlk günlerde fiyatlar konusunda illa ki zorluk yaşayacaksınız, siz en hızlı tarafından adapte olmaya bakın. Biz yarım saatlik yol için taksiciye 300 cüneyh para verdik,(1TL=5Cüneyh) yaklaşık 60 TL. Türkiye ile kıyas ettiğimizde en başta bize çok pahalı gelmedi ama ileri günlerde aslında ne kadar fazla para verdiğimizi farketmiş olduk. Benzin çok ucuz olduğu için bir, bir buçuk saatlik yola bile kahirede 60 cüneyh civarı para ödeyerek gittik.Tabii bu fiyatlar Şarm El  Şeyh'te turist tarifesine de tabii olduğundan birazcık yukarılarda olabiliyor( ama kesinlikle 300 cüneyh değil).

İşimizi bitirdiğimizde saat sabah 4 civarındaydı. Otogar da şehrin dışında kaldığından sabaha kadar orada kalmaya karar verdik. Otogar deyince kesinlikle aklınıza Türkiye'deki otogarlar gelmesin. İlçe otogarlarına benzer bir otogardı Şarm El Şeyh otogarı. Sabaha kadar banklarda yatmaya karar verdik. Bize bilet satan firma yetkilisi yanımıza gelip ertesi gün bizi Şarm El Şeyh'te gezdirebileceğini ve asla bir kuruş para almayacağını söyledi. Ayrıca bedavaya valizlerimizi de yazıhanede bıraktık. En azından biz bedava sanıyorduk :) Adamın konuşması hiç güven verici değildi biz de ona takılmadık zaten. Sabaha kadar banklara kıvrılıp yattık mülteci hesabı :) Sabah güneşinin üzerimize vurmasıyla uyanmamız bir oldu. Etrafta dolmuşçular toplanmış bağırıyorlar müşteri arıyorlardı. Sabaha otogar da hareketlenmiş insanlar falan gelmiş. Bu arada saat 6 civarları.Otogar şehre uzak demiştim. Otogarla şehir merkezinin arasında bildiğiniz çöl var. Zaten her taraf çöl olduğu için değerlendirilmeyen alanlar aynen kalmış, sıradışı bir olayı yok yani. Hemen telefondan haritaları açtık şehir merkezine doğru yola koyulduk. 3km lik bir çöl yürüyüşünden sonra şehre ulaştık. Şehre bağlanan yol vardı ama oradan yürümüş olsak yolu daha da uzatmış olacaktık o yüzden direk çöle girdik.




Şehrin dış taraflarında gariban yerlilerin evleri vardı. Derme çatma olan bu evlerin bazılarının çatısı bile yer yer yoktu. Bu evlere su altyapıdan gelmiyor. Sabahtan su dolu bir tanker geliyor ve bütün evlere su doldurup gidiyor. Evler normal şartlarda yaşanılabilecek yerler değildi ama halk maalesef bu şartlara alışmış, ki sonraki yazılarda özellikle kahire bazında bu olaylara genişçe yer vereceğiz. Camii'nin yanısıra bir çok da küçük mescitler var. Bunları da binaların üzerlerindeki hoparlörlerden anlıyorsunuz. Biraz daha şehrin içerisine girdiğimizde yavaş yavaş yazlıkları görmeye başladık. Şehirde yabancı nüfus çok fazla. Özellikle Rus ve Ukraynalılar için bulunmaz bir nimet burası.Turistler de ağırlıklı olarak bu iki ülkeden. Yazlıkların çoğunun bahçesinde hurma ağaçları var ve durumu iyi olan insanlar için gerçekten Şarm El Şeyh yaşaması çok keyifli bir yer. Biz orada bulunduğumuz vakit Ramazan ayı içerisinde olduğumuzdan dolayı çoğu dükkan kapalıydı. Bu durum yalnızca dükkanlar değil AVM'ler içinde geçerli. Mısır'ın genelinde Ramazan ayında hayat iftardan sonra başlıyor ve sahura kadar da bütün heryer açık kalıyor. Bu durumun turizm üzerine kurulu bir şehir olan Şarm El Şeyh'te de böyle olması bizi şaşırttı. Şehir büyük bir alan üzerine kurulu değil ve bence hakettiği yatırımı ve reklamı almamış. Görmeye alışkın olduğumuz devasa oteller burada yok. Oteller çoğunlukla butik tarzda ve fiyatlar gerçekten ucuz. Halka açık bir sahil bulamadığımız için bir otele yerleşmeye karar verdik böylece biraz da kendimize gelmiş olacaktık. Deniz manzaralı, havuzu olan butik bir otele yerleştik. 1 gün için kişi başı 10 euro (40TL) ödedik. Bu fiyatları Türkiye'de bulmak imkansız.



Temizlik açısından Mısır'a gelirken beklentiyi olabildiğince alçak tutun çünkü Türkiye'deki hijyeni burada bulmanız neredeyse imkansız. Biraz havuzda yüzdükten sonra sahile indik. Şarm El Şeyh Kızıldeniz'e sahili olan bir şehir. Denizin durumu çok iyiydi.Belki de Türkiye'nin çoğu yerinde bu berraklık ve zenginlikte bir yer bulamazsınız. Su bir buçuk metreden dahi dibini net gösteriyor. İleriye gidildiğinde mercan kayalıkları sizi karşılıyor. Bu mercanlar birçok değişik balık türüne ev sahipliği yapıyor. Belgesellerde gördüğünüz o renkli balıkların birçok türünü görmeniz işten bile değil. Kızıldeniz bu yönüyle de birçok dalgıcın özellikle geldiği bir denizmiş. Böyle bir yere gelip de dalış yapmamak olmaz dedik. Zaten sahilde birçok deniz faaliyetleriyle ilgili yer var. Siz onlara gitmeseniz bile onların adamları yanınıza gelip böyle böyle şeyler var yapmak istemez misiniz tarzından sizi davet ediyor. İlk önce dalış yapmaya karar verdik. En başta güvenlik konusunda bazı çekincelerim vardı ama gerçekten böyle düşüncelere gerek yokmuş. Dalış yapmadan önce on on beş dakikalık bir dalış dersi veriliyor ve nasıl kullanacağınızı öğreniyorsunuz. Sonrasında yine sizinle beraber profesyonel bir dalgıç dalış yapıyor ve su altında sizin için bir nevi kriz yöneticisi rolü üstleniyor. Kızıldenizde 15dk dalış yapmanın bize maliyeti ise 10 dolar yani 35TL oldu. Dalış için oranın işletmecileri bir parkur oluşturmuşlar. Suyun altında dalgıca yön gösteren işaretler var. Dalış yaparken örnek vermek gerekirse Yellow-Tail Surgeon Fish, Sergeant Major gibi balıklar rahatlıkla görülebiliyor. Balıklar konusunda pek iyi olmadığım için örnek verebildiğim bunlar fakat daha bir sürü balık türüne ev sahipliği yapıyor Kızıldeniz. Sadece televizyondan izlediğimiz balıkların ellerimizin arasında olması, yuvalarını görmek ayrı bir deneyim oldu.

Sonrasında tekne paraşütü yapmaya karar verdik. Onun için de 8 dolar ödedik.Paraşütten sonra denizde biraz daha yüzdük.Plaj girinti bir tarafta kaldığı için çok fazla dalga olmuyor dolayısıyla keyifle yüzdük. Ramazan olmasının da etkisiyle şehirde Mısırlı pek yoktu. Ama normal zamanlarda da çok fazla Mısırlı'nın geldiğini zannetmiyorum. Ülkede düşük yaşam koşulları insanların eğlenmeye vakit ayırmalarına imkan vermiyor. Safari yapmak isteyenler için de yine 10 dolara safari imkanı var.

İklim şartları nedeniyle bölgede çim yetişmemesine rağmen ısrarla çim yetiştirilmeye çalışılmış. Bölge ekosistemini destekleyici bir takım çalışmalar ile Şarm El Şeyh çok daha ilgi çekici turizm beldesi olabilir diye düşünüyorum. Turistlere kendiliğinden olmayan bir şeyi sunmaya çalışmak yerine varolan değerleri destekleyerek sunmak daha etkili olacak ve bölgenin orijinalliğini ortaya çıkaracaktır.

Halk çok sıcakkanlı. İftar öncesinde bizi yolda gören neredeyse herkes iftara davet etti. Yemeklerimizi yedikten sonra şehrin tek alışveriş merkezine girdik. Çoğu dükkan boştu. İlgi çekici olan şey dükkanların içinde rafların vs bulunması ve tabelalarının olması. Sezon daha tam açılmadığı için bu dükkanlar daha açmamış. Birçok dükkan da bu şekilde çalışıyor. Sezon içerisinde açık olan dükkanlar senenin geri kalanında kapalı. Marka algısı yok, çünkü insanların markaya yetişecek güçleri yok.Şarm El Şeyh'in ufak bir çarşısı var. Tabelaların çoğunda daha önce de bahsettiğim gibi Rusça yazılar var. Çarşıda çoğunlukla kafeler var. Bu kafelerin Türkiye'dekilerden farkı ortadaki bir pistte insanların dans ediyor olması. Pazarlıklar her zaman çok çetin geçiyor. Pazarlık yapmazsanız kesin olarak kazıklanmaya hazırlanmalısınız çünkü bu konuda esnaf çok acımasız. İlk gün aldığım küllüğe 100 cüneyh bir fiyat çekmişti adam. Pazarlık sonucu 40 cüneyhe razı oldu. Yaklaşık yarı yarıya düşüş yaptı. Pazarlık yapmadığınız takdirde durum hep aleyhinize olacaktır.

Toparlamak gerekirse şuanlık Şarm El Şeyh'te düzen sistemli olarak işlemiyor. İnsanların kendi çabalarıyla ortaya bir düzen çıkmış. İyi planlanmış bir turizm stratejisi ve eğitimlerle Şarm El Şeyh uluslarası bir turizm merkezi olma potansiyeline sahip.

Sonraki yazılarda görüşmek üzere arkadaşlar önceden de dediğim gibi yorum veya Mail olarak bize ulaşmanız bizi çok mutlu eder, lütfen görüşlerinizi de yorum olarak belirtin ki blogu beraber geliştirelim.


Bizi Facebook'tan takip et!

8 yorum:

  1. Gezilip görülecek yerleri rehber eşliğinde mi gezdiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaç kişi gittiniz? Tek başınıza zor olmadı mı ya

      Sil
    2. 2 kişi gittik. En başlarda zorlandık tabii ama bir süre sonra insan alışıyor:) Arapçayı da biraz bildiğimiz için alışmamız kolay oldu. Bir de yol arkadaşı önemli :)

      Sil
    3. 42 gün baya uzun ortalama kaça patladı?seneye bende düşünüyorum da

      Sil
    4. Dil eğitimi dahil yaklaşık 3000 tl'ye mâl oldu herşey. Mail'ime mesaj atarsanız daha detaylı bilgi verebilirim.

      Sil
    5. Tamam o zaman mailini alabilir miyim

      Sil