Mısır'ın Kullanılmayan Kaynakları | Güneş

, , No Comments
  Mısır'da yerleşim yeri alanları, ülke alanınına kıyasla çok dar bir alana sıkışmış durumda. Bunun nedenine indiğimizde ise aslında Mısır diye bir ülkenin varoluşunun da nedenini anlamış oluyoruz.
Nil Nehri.
Nil nehrinde gün batımı



 Varlığıyla tarım alanlarının oluşmasına sebep olan ve bölgeyi insan yaşamı için elverişli bir hale getiren Nil nehri, deniz kıyıları dışında yaşamın olduğu tek bölge olarak karşımıza çıkıyor.

Mısır Nüfus Yoğunluğu haritası


Resimde açık renkle belirtilen yerlerde yaşam neredeyse yok denecek kadar azken, koyu kahverengiyle gösterilen yerlerde kilometre başına düşen insan sayısı 1000 kişiden fazla.
Bu oran Ankara'da kilometre başına 400-500 kişi arasındayken, İstanbul'da kilometre başına 2700 kişiden fazla.


 Dolayısıyla Mısır'ın büyük çoğunlukla çöl oluşunu ve mevsim farketmeksizin bolca güneş alan bir ülke olduğunu düşündüğümüzde, güneşin iyi faydalanıldığında ülke ekonomisine güçlü bir destek olabileceğini görüyoruz. Fakat gelgelelim işin pratik kısmında işler hiç de öyle yürümüyor. Mısır elektrik ihtiyacının yüzde 1'i bile güneş enerjisiyle karşılanmıyor ve geri kalanın büyük çoğunluğu fosil yakıtlardan sağlanıyor.

Yandaki şablonda gördüğünüz üzere Mısır elektrik üretiminin %53'ü doğal gaz, %41'i de petrolden karşılanıyor. Tüm elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı ise %1.


Yenilenebilir enerjiler açışından bu kadar zengin bir ülkenin elektrik üretimi şablonunun bu şekilde olması aslında yine ne kadar plansız yönetildiğini gösteriyor.

Dünyadaki güneş enerjisi potansiyellerine bakıldığında ise Mısır'ın da içinde bulunduğu Sahra Çölü bölgesi dünyada başı çekiyor.

Ama gel gelelim dünyada güneş enerjisinden elektrik üretiminin en fazla olduğu ülkelerde bu bahsettiğimiz güneş enerjisi potansiyeli çok zayıf. Yani tamamen etkili planlama ve yerinde yatırımlarla güneş enerjisinden alabilecekleri her şeyi almışlar. Bu listenin başında Almanya birinciliği çekiyor. Hepimiz biliyoruz ki Almanya güneş çıktığında insanların pılını pırtını toplayıp güneşlenmeye çıktığı bir ülke.

Dünya Güneş Haritası

 Haritada da görüldüğü gibi Mısır'ın bulunduğu Sahra bölgesi dünyanın en çok güneş enerjisi potansiyeli olan bölge. Güneş enerjisinden yararlanma konusununda dünyada başı çeken Almanya, İspanya, Belçika veya Japonya gibi ülkelerin konumlarına baktığımızda ise renklendirmenin neredeyse mavi olduğunu görüyoruz.





Burada da Almanya elektrik enerjisi kaynaklarının bir şeması var. Yenilenebilir enerji yüzde %30'a yaklaşmışken güneş enerjisi de bütün enerji kaynaklarının %6'sını oluşturuyor. Sadece Almanya ve Mısır'ın haritadaki yerlerine bakarak bile güneş enerjisi oranlarını kıyaslamak ve Mısır'ın gidebileceği noktayı kestirmek mümkün.




Ki Mısır'da evlerde bile güneş enerjisi olmadığını düşünürsek, Mısır'ın önünde daha uzunca bir yol olduğunu söyleyebiliriz. Ama ülkenin yeni yetişen beyinleri bu işe kafayı takmış durumda. Bölge içerisinde önemli bir konuma sahip olan Türkiye'deki güneş enerjisi kullanımı Mısırlı genç mühendislerin ilgisini çekiyor ve yüksek lisans için Türkiyeyi tercih eden pek çok genç mühendis var. Yüksek lisans sırasında Türkiye'de gördüklerini Mısır'da uygulayabilmeyi ve ilerisi için güneş enerjisini hak ettiği yerlere getirmeyi umuyorlar. Türkiye'nin bile güneş enerjisi konusunda dünyanın ileri gelenlerinden biri olmadığını düşünürsek, güneşin ana vatanı olan Mısır'ın bu konuda yiyecek çok ekmeği var.


Not: Yukarıda yazılanlar sadece benim bu konudaki gözlem ve yorumlarımdır. Tabii ki her iş ehline bırakılmalıdır. At binenin kılıç kuşananın demişler. Eğer yazılanlarda herhangi bir yanlışlık varsa bu konuda yetkin arkadaşların düzeltmelerini rica ediyorum. Teşekkür Ederim.

Resim Kaynakçası;
https://www.xtrlarge.com/2017/01/20/dunya-gunes-enerjisi-potansiyel-harita/

http://www.marcon.com/print_index.cfm?SectionGroupsID=30&SectionListsID=30&PageID=2153

http://sedac.ciesin.columbia.edu/data/set/gpw-v3-population-density/maps?facets=region:africa&facets=theme:population

https://energytransition.org/2016/01/germany-is-20-years-away-from-100-percent-renewable-power-not/









0 yorum:

Yorum Gönder