Mısır'da Meyveler ve İçecek Kültürü

, , No Comments
Mısır'da Nil nehrinin verimli topraklarında yetişmiş meyveler, insanların yeme içme kültürünü büyük ölçüde belirleyen unsurlardan biri. Ayrıca hergün pazarın kurulduğu Kahire'de bu meyveleri Türkiye'ye göre çok ucuz fiyatlara bulabilirsiniz.

Sıcak hava nedeniyle erkenden olgunlaşan meyveler Türkiye'ye göre 1-2 ay önceden pazarlara düşmeye başlıyor. Her gün kurulan bu pazarlarda mango, dikenli incir gibi Türkiye'de yaygın olmayan meyveleri Türkiye'ye göre dörtte biri fiyatına alabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Türkiye'de tanesini 7TL'ye aldığımız mango Mısır'da 1.5TL civarlarında. Özellikle yaz aylarında karpuz tüketimi çok fazla. Dondurma kültürü de olmadığı için meyveler serinlemek için bire bir. Fakat ülke genelinde tarım arazilerinin yapıları benzer olduğu için Türkiye kadar çeşitli meyve yok. Bütün tarım arazileri Nil boyunca yerleşmiş durumda. Özellikle pirinç üretiminin yapıldığı bu tarlaların ortak özelliği sulak olması. Ayrıca ülkede inek yerine bufalo görmek de biraz belgesellerdeymiş gibi hissettirebilir.
https://www.flickr.com/photos/dawson_christopher/5445962079


Meyve Suyu Geleneği

Mısır'da neredeyse her sokakta meyve suyu dükkanları var.Ama bu dükkanlar hazır meyve suyu satmıyor. Her biri meyve suyunu kendisi hazırlayan bu dükkanlar halkın her kesiminin uğrak yerlerinden. Genel olarak mango suyu, portakal suyu ve şeker kamışı suyu yapılan bu mekanlarda fiyatlar da çok uygun. Şeker kamışı suyunu 3 cüneyh(60 kuruş) karşılığında içerken mango suyuna da yine 1.5TL ödüyorsunuz. Bu mekanların en büyük özelliklerinden biri de meyve sularının taze sıkılıyor olması. Çalışanlar meyve suyunu talebe göre hazırladıkları için içmesi taze ve güzel oluyor. Dükkanlarda içmek isterseniz cam bardakta sunulan bu meyve sularını eğer yolda içecekseniz daha önce hiç görmediğiniz bir servis şekliyle karşılaşabilirsiniz.. Bu servis genellikle buzdolabı poşeti içine doldurulmuş meyve suyu ve pipetten oluşuyor.Ayrıca meyve suyunu büyük şişe içerisinde satın alıp eve götürmeniz de mümkün.
https://www.ladyegypt.com/blog/2012/02/fruit-in-egypt.html

Şeker Kamışı suyu neymiş diyebilirsiniz ama şeker kamışı suyu Mısır'da portakal suyundan fazla satılıyor ve kendine bağlayan bir tada sahip. Adından da anlaşılacağı üzere bol bol şekere sahip bu bitkinin suyu da sanki sonradan şeker eklenmiş gibi hissettiriyor. Her dükkanda bulunan makineler sayesinde şeker kamışının da sıkımı talep anında ve hayet hızlı şekilde gerçekleşiyor.

Mısır Günlükleri#2 Kahire'ye yolculuk yazısını okumak için tıklayın.

Bizi Facebook'tan takip et!

0 yorum:

Yorum Gönder