Kahire'de Alışveriş Merkezleri ve Ekonomik Yapı

, , No Comments
Merhaba arkadaşlar, bu yazıda Kahire özelinde alışveriş merkezlerinden ve halkın harcama alışkanlıklarından ve toplum yapısına az da olsa değineceğim. İyi okumalar.

Öncelikle Kahire'de AVM konusunda İstanbul çeşitliliğini bulmanız mümkün değil. Gerçekten büyük diyebileceğimiz bir tane alışveriş merkezi var. Bu alışveriş merkezi de büyük bir yatırım çerçevesinde desteklenmiş. AVM etrafında küçük bir belde oluşturulmuş da diyebiliriz. Aynı şirkete ait olan otel,hastane ve apartmanlarla çevrelenmiş AVM insana gerçek manada lüksü vadediyor. Bu sebeple de orta sınıf için dahi yeterince pahalı. Orta sınıf derken Türkiye'deki orta sınıftan bahsediyorum çünkü Mısır'da orta sınıf diye bir kavram yok. Toplum zengin ve fakir olarak ikiye ayrılmış durumda. Ortası olmayan bu sistemde birbirinden çok farklı iki yaşam tarzına şahitlik ediyorsunuz. Dolayısıyla bahsettiğimiz AVM'ler sadece zengin insanlara hizmet ediyor. Bu sebeple de AVM'leri fanuslara benzettim. Çünkü AVM içerisindeki ortam dışarıda göreceğiniz hayattan çok farklı. Eğer Mısır'da biraz olsun temiz,ferah oturayım diyorsanız bu yerler sizin için biçilmiş kaftanlar. Ama yok ben hayat hakkında fikir edinmek istiyorum diyorsanız buralarda göreceğiniz hiçbir şey genel Mısır yaşantısını yansıtmıyor.

1-City Stars








Fotoğraf www.citystars-heliopolis.com sitesinden alınmıştır.


Bahsettiğimiz küçük belde burası. Masajdan, Japon yemeklerine, kuaförden, balık terapilerine bulabileceğiniz bu AVM Kahire'nin en yoğun AVM'si. Her türlü global mağazayı burada bulabilirsiniz ancak şunu da belirteyim bu tür mağazalar sadece buralarda var çünkü halkın maddi gücü yetmediği için marka giyinmek gibi bir olay söz konusu değil. AVM biraz daha şehir merkezine yakın olduğu için ulaşımı kolay.




2- Cairo Festival City Mall

Fotoğraf www.cairofestivalcity.com 'dan alınmıştır.

Burası da iyi çalışan AVM'lerden. Ikea dahil bütün markalar yine burada da var. Ancak buraya gelebilmek için biraz uğraşmanız gerekiyor. Biraz daha şehir dışında kalan bu AVM'nin en önemli özelliği zengin muhiti olan -Tecemmu el Hamis- bir yerde bulunması. Normal yaşantıya pek dahil olmak istemeyen zenginler daha çok AVM'lerde zaman geçirdiği için bulunduğu muhitte iyi işliyor. Yine City Stars gibi buranın çevresinde aynı şirkete ait de evler, apartmanlar, iş merkezleri görebilirsiniz.

........



Geri kalan AVM'lerin çoğunluğu yoğunluk açısından birbirlerine yakın. Çok fazla çalışmayan, yerel restoran ve mağazaların bulunduğu yerler. Hatta bazılarını gördüğünüzde pazardan hallice olduklarını fark edeceksiniz.Bu AVM'lerin çoğunda mağazaların yarısı kapalı olur. Yapılan yatırımın küçük olduğunu düşünmeyin bu alışveriş merkezlerinin de çoğunluğu en azından Türkiye şartlarına göre ortalama yerlerdir.  Bu alışveriş marketlerinde genel ölçü Burger King, McDonald's gibi mağazaların olup olmadığıdır çünkü bu firmalar çalışmayan yerlere şube açmazlar. Bu yatırımların bu şekilde karşılıksız kalıyor olmasının da yine toplum yapısından kaynaklandığını düşünüyorum.


Bir evsiz.


  Genel insan profili AVM'lerde para harcayabilecek refah seviyesine sahip değil ve insanların çoğunluğu da sadece yaşamaya odaklı. Hobiler, keyfi harcamalar özellikle Kahire şartlarında normal şeyler değil. Bir tarafta durum buyken diğer taraftan da insanların kocaman amerikan arabalarına biniyor olmalarına şaşırabilirsiniz ama onlar bu dengesiz toplum düzenine alışmış durumda. Daha demin de bahsettiğim gibi zengin kesim kocaman arabalara binip, alışveriş merkezlerinde köşe kapmaca oynarken halkın geri kalanı ekmeğe muhtaç ve otobüs parasını dahi veremeyecek durumda (2cüneyh=40 kuruş). Bir tarafta hakiki deriden yapılmış çantalar görürken diğer taraftan telefonlarını cüzdanlarını çanta niyetine market poşetine koymuş insanlar görebilirsiniz. Evsiz insanların sayısından bahsetmiyorum bile.




Kahire'de mezarların üzerine inşa edilmiş yaklaşık 5 milyon insanın yaşadığı mezar evler.

Mezar evlerle alakalı yazımı okumak için tıklayın.


Bizi Facebook'tan takip et!



0 yorum:

Yorum Gönder