Taksiye Çıkan Bir Mühendis

, , No Comments
Mısır'da Arapça bilmemek büyük bir problem. Bu problem en çok da birşeyler alırken ortaya çıkıyor. Nedeni ise Mısırlı tüccarların turist gördüklerinde miktarı 2-3 katına çıkarma alışkanlıkları. Eğer taksiye binecekseniz taksiye binmeden önce fiyatta anlaşmanız gerek çünkü taksimetre kavramı yok ki bu da Arapça bilmeden çok zor.Bu yüzden taksi işinin en mantıklı yolu taksi çağırmak için değişik uygulamalara başvurmak.
Fotoğraf http://expatcairo.com/basic-taxi-talk/ adresinden alınmıştır.

 Biz taksi çağırmak için Uber'i kullandık, ayrıca aynı görevi gören yerli bir uygulama da mevcut Kareem adında. Uber'in en büyük avantajıysa taksiyi çağırmadan önce size tahmini bir fiyat vermesi ve yolculuk esnasında da taksimetre görevi görmesi. Yolculuk sonunda verdiği tahimini fiyatın biraz üstüne/altına inip çıkabiliyor.

Biz de Uber'le taksiyi çağırıp beklemeye başladık. Taksi gelince zaten uygulama uyarı veriyor. Gelen taksi Türkiye ortalamasının altında bir arabaydı. Uygulamayı kullananlar da yine normal insanlar olduğu için normal araba geliyor. Arabaya bindik zaten uygulama fiyat gösterdiği için fiyat konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Adam gayet anlayışlı,sıcakkanlı biriydi. Mühendismiş. Evin masraflarını çıkarmak için her akşam iş çıkışı 1-2 kez Uber vasıtasıyla yolcu taşıyormuş. Taksicilikle ancak market masraflarını yetirebiliyormuş. Yaşı 35-36 civarında olmasına rağmen şuana kadar birikim yapabilme olanağı olmamış. Maaşını zar zor yetirebildiğini söyledi.Mühendislik yapan bir adamın zorunluluktan dolayı taksicilik yapması içler acısı bir durum. Aslında bu örnek bile yaşam şartlarının ne kadar düşük olduğunu gösteriyor..

Mısırlı mühendislerin yaşamını ve mısır'ın yetişmiş insan gücünün hikayesini anlattığım yazıyı okumak için tıklayın.



0 yorum:

Yorum Gönder