Mısırın Gurbetçi Beyinleri

, , No Comments

Mısırın Gurbetçi Beyinleri

Mısır'da yaşam şartlarının düşüklüğüne ve mühendislerin durumuna önceden de değinmiştim. Şimdi de Mısır'dan bu koşullar nedeniyle ayrılan yetişmiş beyinlerden bahsetmeye çalışacağım.

Mısır'da bir mühendisin ortalama maaşı 3500 cüneyh (700TL) civarında. Mısır şartlarında bile düşük olan bu maaşla ortalama bir hayat yaşamak neredeyse imkansız. Bu koşullar altında yaşamak istemeyenlerse mecburen yolu Mısır'dan ayrılmakta buluyor. Bu insanların da yurtdışında çalışabilmeleri için gidecekleri ülkede diploma denkliği imkanı olması gerekiyor. Yani başka bir ülkede çalışabilmek için o ülkenin sizin üniversite diplomanızı tanıyor olması lazım.

Kayıtbay kalesi,İskenderiye

Mısırlı  insanlara yurtdışında çalışma imkanı sunan çeşitli ülkeler var. Bu ülkeler içindeyse başı barındırdığı 1 milyon Mısırlı ile Suudi Arabistan çekiyor. Bunun yanında Avustralya, Kanada gibi ülkeler de Mısırlı beyinlere çalışma imkanı tanıyanlar arasında.
Mısır Müzesi,Kahire

Neden Suudi Arabistan?

Hiç şüphesiz bu tercihte en büyük etkenler dil ve kültür benzerliği. Benzer bir kütür ve dil içinde yaşamaya başlayan Mısırlılar kendini Suudi Arabistan'da farklı hissetmiyor(Neden benzer bir dil dediğimi başka bir yazıda açıklayacağım, lehçe olayı dili çok değiştirmiş).


Suudi Arabistan'da genellikle Cidde'de yaşayan Mısırlılar çoğunlukla ailelerini Mısır'da bırakıyor. Bu sayede hem masraftan kısmış oluyor hem de Mısır'la bağını tam olarak kesmiyor. Suudi riyalinin mısır cüneyhine karşı çok değerli oluşu aynı zamanda kişinin Mısır'da da alım gücünü arttırıyor.

1 SAR = 4.7693 EGP


  200 Mısır Cüneyhi

Türkiye'de Mısırlılar

Yurtdışında çalışan kişilerin Mısır'da durumları çok iyi. Ayrıca bu insanların büyük bir bölümü için de Türkiye bir cazibe merkezi. Bu şekilde çalışan insanların büyük bir bölümünün Türkiye'de yazlıkları var. Dönüş uçağında konuştuğumuz 3 kişinin 3'ü de Türkiye'de yazlıklarının olduğunu ve yazı her sene Türkiye'de geçirdiklerini söyledi.

Daha çok Alanya çevresinde takılan Mısırlılar ayrıca Yalova, Karadenizin çeşitli şehirlerinde de mevcut. Türkiye'nin oturma izni konusunda kolaylıkçı yaklaşımı özellikle durumu iyi olan arapları ülkeye çekmeyi başarmış.

Maalesef aynı şeyleri Mısır'da yaşayan mühendisler için söylemek mümkün değil. Taksiye çıkan mühendisle ilgili yazımı okumak için tıklayın.

Bizi Facebook'tan takip et!

0 yorum:

Yorum Gönder