Khan El Khalili / Afrikanın En Büyük Çarşısı

, , No Comments

KHAN EL KHALİLİ /AFRİKANIN EN BÜYÜK ÇARŞISI


Mısır'a gidip de Khan El Khalili'ye gitmemek olmaz. Bünyesindeki dükkanlar ve geniş ürün çeşitliliğiyle Afrika kıtasının en büyük çarşısı niteliğindeki Khan El Khalili'de daha çok hediyelik eşyalar ve baharatlar satılıyor.
Khan El Khalili

Khan El Khalili Mescid Hüseyin bölgesinde bulunuyor. Konumu itibariyle de gezilebilecek yerlerin tam ortasında bulunan Khan El Khalili'den çıktığınızda çevrenizde binlerce yıllık camiiler ve kadim şehir Kahire'nin ilk yerleşim alanlarını görebilirsiniz. Bu Camii'lerden Hüseyin Camii'si, Hazreti Hüseyin'in kabrinin Camii içerisinde bulunuşundan ismini almış ve bölgeye de ismini vermiş. Buralardan da sonraki yazılarımda bahsedeceğim.
 Fotoğraf https://tr.pinterest.com/pin/59532026296899583/ sitesinden alınmıştır.

KHAN EL KHALILI'DEN NE ALMALI?

Yazının başında da soylediğim gibi Khan El Khalili'de geniş bir ürün çeşitliliği var. Bunların arasında en ucuz ve en popüler olanlarıysa papirüs kağıdı üzerine çizilmiş resim ve hatlar. Bu papirüsleri 5 cüneyh(1TL) karşılığında alabilirsiniz. Tabii bu fiyata alınan papirüsler de doğal olarak gerçek papirüs değil. Hatta büyük ihtimalle Mısır'a da ithal geliyor, ama kültürü yansıtması ve yerel bir değere sahip olması açısından hediyelik eşya olarak alınabilir.
Fotoğraf http://www.ozgunresimler.com/r-guzel-sanat-resimleri-838-papirus-sanati-resimleri-2140-papirus-sanati-resimleri-20773.htm adresinden alınmıştır.

Bunun yanında el yapımı bastonlar, sedef işlemeli ahşaplar, antik mısır temalı satranç takımları, değişik bilezik, kolyeler, yerel el yapımı terlik ve ayakkabılar, yine 5cüneyh civarlarında alabileceğiniz taştan piramit heykelcikleri, ve daha birçoğunu Khan El Khalili'de bulabilirsiniz.

  Fakat Khan El Khalili'de alışveriş yaparken pazarlığa dikkat etmek çok önemli, yoksa alacağınız şeyi belki 6-7 katı fiyata alabilirsiniz.

Mısır'da Pazarlık Yapmak

Mısır'da bir turist olarak alışverişlerinizde pazarlığa kesinlikle önem vermelisiniz. Khan El Khalili ne kadar büyük ve kadim bir pazar olsa da turistler için de tam bir para tuzağı. Khan El Khalili'de satıcıya ürün fiyatı sorduğunuzda büyük ihtimalle size değerinin 3-4 katı fiyat çekeceklerdir. Bu yüzden yanınızda Mısırlı bir arkadaşınız olursa çok daha iyi olur. Ama öyle bir imkanınız yoksa size söylenen rakamın 4 te 1 ini teklif edin. En başta teklifinizi hiç beğenmeyecekler. Hatta size siz onlara küfür etmişsiniz gibi bakacaklar. Ama onlar da biliyor ki aslında satılan ürünün değeri sizin söylediğiniz fiyat(genelde 4te 1 oranında). Pazarlık yaparken asla yumuşak olmayın. Bu Mısır'da pazarlığın ruhuna aykırı. Fiyatı düşürmek için de satıcıya çok fazla birşey söylemeyin. Istediğiniz fiyatı söyleyin yeter. Emin olun pazarlık orada kıran kırana bir mücadele. Söylediğiniz fiyata inmiyorlarsa en fazla ilk baştaki rakamın yarısını verin. Bu rakama da inmezlerse sırtınızı dönün ve gidin. Eğer zaten çok işlek herkesi kazıklayan tok bir satıcıysa o fiyata inmez. Ama eğer adam da işin oluruna bakıyorsa arkanızdan çağırıp istediginiz fiyata ineceklerdir. Dediğim gibi Mısır'da pazarlıklar bir mücadele. Gerekirse Türk olduğunuzu söyleyin, Türk pazarlığını iyi bildiklerinden ve genelde de Türkleri sevdiklerinden size Avrupalılara davrandıkları kadar tok davranmayacaklardır.
Fotoğraf http://www.egyptwanderer.com/tips-to-bargain-in-egypt/ adresinden alınmıştır.


Kahire'de Alışveriş Merkezleri ve Ekonomik Yapı yazısını okumak için tıklayın.

Bizi Facebook'tan takip et!

0 yorum:

Yorum Gönder