El Ezher Üniversitesi

, , 16 comments

EL EZHER ÜNİVERSİTESİ


Ezher Üniversitesi'nde okumak birçok öğrencinin hayali.Özellikle dini ilimler konusunda dünyada tek olan Ezher Üniversitesi'ne bir Türk olarak giriş hiç de zor değil.Gelin ilk olarak Ezher Üniversitesi'ne kısaca bir göz atalım.

Fotoğraf http://www.iha.com.tr/haber-turkiye-el-ezher-camiirestore-edecek-209402/ adresinden alınmıştır.

Ezher Üniversitesi'nde Okumak

969 yılında bir camii olarak inşa edilen Ezher Üniversitesi 975 yılında dini ilimlerin tahsil edildiği bir kuruma dönüşmüş. O günden beri eğitimin devam ettiği Ezher Üniversitesi dünyanın en eski üniversitelerinden biri olarak bilinen Ezher Üniversitesi Mısır'ın darbeci hükümetiyle ters düşebilecek kadar da kuvvetli. Sadece dini ilimlerle kalmayıp mühendislik,tıp gibi bölümlere de sahip El Ezher yurtdışından da büyük miktarda öğrenciyi bünyesinde bulunduruyor. Özellikle Endonezya ve Afrika'nın çeşitli ülkelerinden bolca öğrencinin bulunduğu El Ezher farklı kültürleri buluşturma görevi görüyor.

El Ezher Üniversitesi'ne Türkiye'den gitmeyi istiyorsanız öncelikle imam hatip lisesi mezunu olmanız gerekiyor. Eğer imam hatip lisesi mezunu değilseniz Mısır'da ayrıca lise öğrenimini almanız gerek. Veya zaten İmam Hatip Lisesi mezunu iseniz yapmanız gereken tek şey Ygs sınavından 180 puanlık barajı geçmek. Bu şartlara uyuyorsanız El Ezher Üniversitesi sizi kabul edecektir. Bundan sonra sizi bekleyen şey Ezher Üniversitesi'nin 1 senelik arapça hazırlık eğitimi. İsterseniz hazırlık eğitiminizi dışarıdan özel kurslarla da destekleyebilirsiniz. Yine kurslara da ayrı bir yazıda değineceğim.

Ezher'e girmek kolay, peki okumak kolay mı? Mısır'da üniversite eğitimi Türkiye'den biraz farklı. Türkiye'de üniversiteye giriş zor iken Mısır'da ise işin zor kısmı dersleri geçebilmek. Dolayısıyla Mısır'da öğrencileri sene içinde eleyen bir sistem var. Ayrıca dersleri de sıkı takip edip sınavlara iyi çalışmanız gerek.Bu noktada size avantaj sağlayan nokta ise yabancı uyruklu olmanız.Yabancı olduğunuz için hocalar Mısırlı öğrencilere göre size notlar konusunda biraz daha müsamahalı davranacaktır. Ayrıca 3 sene sınıfta kaldığınız takdirde de üniversiteden atılıyorsunuz. Bunun için eğer Ezher'de okumayı göze aldıysanız sıkı çalışmayı da göze almış oluyorsunuz.
 Fotoğraf http://www.akademidernegi.org.tr/haber/ezher-universitesi-rektoru-odul-torenimizde-onur-konugu-oldu#.WZiIFShJZPY adresinden alınmıştır.


Ezher'e girişin kolay okumanın zor olduğundan bahsettik. Peki El Ezher'de bu kadar zorluğa değecek kadar iyi bir eğitim veriliyor mu diye düşünebilirsiniz. Ezher Üniversitesi'nde dini ilimler okuyan öğrencilerle konuştuğumuzda bize Ezher hocalarının Türkiye'deki en iyi ilahiyat fakültelerinin hocalarından bile iyi olduğunu söylediler. Hocalarının en büyük özelliği ise hepsinin hafız olmaları. 


Ayrıca Ezher tıp öğrencilerinin staj yapabileceği bir hastaneye de sahip. Hastanenin ismi ise El Ezher Hastanesi.

Ezher'de yurtta kalmak istiyorsanız devlet yurtları mevcut. Binlerce öğrencinin konakladığı bu yurtlarda marketinden tutun, internet kafesine kadar herşey var. Ayrıca Türk öğrencilerinin de yoğun olarak öğrenci evleri var. Tüm Türkler orada birbirini tanıdığı için öğrenci evlerinde rahatlıkla kalabilirsiniz. Gurbette en rahat edeceğiniz yer de yine Türk arkadaşlarınızla çıkacağınız öğrenci evleri olur. 

El Ezher'in Mısır'daki Gücü

Ezher Üniversitesi tarihi ve Mısır'ın en iyi üniversitesi olması nedeniyle Mısır halkı tarafından büyük saygı duyuyor. Sadece bir üniversite olmakla yetinmeyen Ezher'in bünyesinde kendi hastanesi, televizyon kanalı var. Ezher Üniversitesi güç olarak da Mısır'da büyük bir otorite. Son zamanlarda yaşanan Doğu Türkistan olayları üzerine Çin ile koordineli çalışan Mısır hükümeti Doğu Türkistan'lı öğrencilerin ev adreslerini üniversiteden istemiş. Üniversite ise öğrencimize olumsuz bir davranışa izin veremeyiz diyerek bu talebi reddetmiş. Ayrıca piramitlere yasak olmasına rağmen tırmanan Türk öğrenciyi üniversiteden atması için istekte bulunan hükümetine Ezher'in cevabı yine olumsuz olmuş.


7/24 yayın yapan El Ezher TV de yine Mısır'da önemli televizyon kanallarından...

Bu yazıyı Ezher'de okumayı düşünen bir takipçimizin isteği üzerine yazdık. Siz de merak ettiğiniz konuları yorumlarda belirtin, istediğiniz konuları elimizden geldiğince incelemeye çalışalım.


16 yorum:

  1. nasıl başvurabiliriz?

    YanıtlaSil
  2. Selamun aleyku. Benim sormak istediğim şudur ki; Mısır da ogrenciler maddi yönden ne gibi sıkıntılar çekebir ve orada yaşamak için yıllık ne kadar paramizin olmasi gerekli

    YanıtlaSil
  3. merhabalar 1 sene sonra Lisans mezunu olacağım. El Ezher de 2. lisans bölümünü okumayı düşünüyorum. anadolu lisesi mezunuyum, imam hatip mezunu değilim. lise eğitiminden bahsetmişsiniz bunun için lise eğitimini kahire almak zorunda mıyım? bunun hakkında ayrıntılı bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. türkiyede açıktan imam hatip okuyabilirisiniz 2 yılda .

      Sil
  4. Selamun aleyküm ben el ezherde okumak istiyorum hiç bir bilgim yok meslek lisesi mezunuyum 19 yaşındayım el ezhere özetle nasıl gideceğimi anlatabilirmisiniz teşekürler emeğinizden dolayı teşekkür ediyorum allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
  5. Selamun aleyküm ben el ezherde okumak istiyorum hiç bir bilgim yok meslek lisesi mezunuyum 19 yaşındayım el ezhere özetle nasıl gideceğimi anlatabilirmisiniz teşekürler emeğinizden dolayı teşekkür ediyorum allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
  6. Türk bayanlar el ezherde okuyabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok rahat okuyabilirler hatta bnde bu yıl düşünüyorum

      Sil
    2. evet çok rahat okuyabilirler hatta bende bu yıl düşünüyorum

      Sil
    3. evet çok rahat okuyabilirler hatta bende bu yıl düşünüyorum

      Sil
  7. Universiteye girebilmek için bir arapça sınavından geçmek sartmiş o sınav hakkında bilgi alabilir miyim ayrıca bir senelik arapca kurs misirda okunuluyor sanirim yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  8. esselamu aleyküm.paylaştığınız bu bilgi için öncelikle Allah razı olsun.ben anadolu lisesi mezunuyum.imam hatip çıkışlı değilim.aöf önlisans ilahiyat mezunuyum.şu anda zonguldak ilahiyatta okuyorum.bir sene mısırda arapça eğitimi almak istiyorum.ezherde bir sene arapça hazırlık okuyup bunu belgelemem mümkün mü?yardımcı olursanız sevinirim.Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  9. Sa. Ben imam hatip lisesi mezunu olup bu üniversiteyi okumayı düşünüyorum ama bölümler için ayrı bir ücret mi alınıyor bilgilendirebilrmisnz

    YanıtlaSil
  10. Sa. Ben imam hatip lisesi mezunu olup bu üniversiteyi okumayı düşünüyorum ama bölümler için ayrı bir ücret mi alınıyor bilgilendirebilrmisnz

    YanıtlaSil
  11. Peki puan gerekir mi acaba

    YanıtlaSil
  12. Peki bende bu yil imam hatip mezunu olacam insalllah peki misirda illahiyat fakultesi okumak icin bir ucret aliniyormu

    YanıtlaSil