Mısır'da Trenler ve Tren Ağları

, , No Comments
 Mısır'da bir şehirden bir başka şehire giderken iki alternatif önümüze çıkıyor. Bunlar otobüsle yolculuk ve trenle yolculuk. Otobüsle yolculuk, trenle yolculuğa göre genel standartlarda daha konforlu. Bunun nedeni de belli standartların aşağısına düşmeyen otobüs kalitesi. Trenlerde ise belirli bir standart yok. Trenlerin konfor seviyeleri, hızları ve temizlik durumları verdiğiniz ücrete göre değişiyor. Yani Türkiye'dekilerden bile geniş, klimalı, hijyenik hızlı trenlere de binebiliyorsunuz, kırık dökük, temizlikten nasibini almamış, aheste aheste giden, ayakta yolcu alan, içinde keçilerin, tavukların olduğu bir trene de binebiliyorsunuz.
Kahire tren istasyonu



Eski trenlerde bilet alamazsanız trene kaçak binebilirsiniz, Mısırlıların çoğunluğu biletler tükendiğinde böyle yapıyor. Kontrollerde 25 Cüneyh(5 lira) bir cezası var o kadar. Bu ücret de normal bilet ücretinin çok çok altında. Tabii bu şekilde binerseniz bir koltuğunuzun olmayacak olmasını göze almanız gerek. Trenlerde tuvaletlerde su dahi yok. Hijyenik değil. Ama ucuza seyehat etmek isteyenler için biçilmiş kaftan. 8 saatlik yolu (Kahire-Luxor) biletli bir şekilde (dolayısıyla koltuğunuz da olacak) 120 cüneyhe(20tl) gidebilirsiniz. Gece yolculuğu yapacaksanız sessiz bir tren ortamı beklemeyin yüksek sesle konuşan bir sürü insanla aynı ortamı paylaşıyor olacaksınız.
Ucuz trenlerde temizlik sıfır

Eğer böyle bir tren istemiyorsanız, biraz paraya kıyıp yeni trenlerle rahatlıkla seyehat edebilirsiniz. Hem hızlı olan hem de konforlu olan bu trenlerle gideceğiniz yere daha kısa bir sürede ulaşabilir, Çöl ve Nil manzaraları eşliğinde keyfinize keyif katabilirsiniz. Fakat bu trenler tabii ki eski trenlere göre biraz daha pahalı.  Bu nedenle trene binen insan profili de doğal olarak değişiyor.

TREN AĞLARI



Yukarıdaki fotoğraf tren yolu hatlarını gösteriyor. Bütün hatlar Kahire'de birleşmiş durumda. Tren yolu hatlarının çizgi halinde Nil nehrine paralel uzandığını göreceksiniz. Bunun nedeni ise Mısır'da çok seyrek yerleşmeler dışında hayatın Nil nehri kenarında olması. Suyun olmadığı çöl bölgelerinde doğal olarak insan yaşamına uygun bir iklim ve bitki örtüsü bulunmuyor. Haritayı detaylı olarak da buradan inceleyebilirsiniz.

Tren bilet fiyatlarını ve saatlerini görebileceğiniz bir site de mevcut. Mısır Devlet Demiryolları'nın sitesini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Son olarak, eğer tren bileti almaya karar verdiyseniz, tren bileti almak için en az bir gün öncesinden istasyona gidip bileti almanız gerekiyor. Aksi takdirde bilet bulamamanız çok olası. Biz biraz rahat davranıp, Türkiye'de aynı gün alabiliyoruz diye düşünüp, aynı gün bilet almaya gittik ve bilet alamadan geri döndük. Siz de başınıza böyle bir olay gelsin istemiyorsanız, biletinizi en az bir gün önceden alın.

Afrika'nın en büyük çarşısı olan, ve geniş bir ürün yelpazesini bünyesinde barındıran Khan El Khalili ile ilgili yazımı okumak için tıklayın.

Bizi Facebook'tan takip et!


Resim Kaynakçası:
Harita;http://sharemap.org/jkan/railway/Railways_in_Egypt#!html5

0 yorum:

Yorum Gönder