Mısır'da Arapça ve Arapça Kursları

, , 4 comments

Mısır'da Arapça

Mısır'da turizm sektörünün büyümesine neden olan faktörlerin en büyüklerinden biri de şüphesiz dil turizmi. Mısır'da çok önemli doğal güzellikler ve antik çağa kadar uzanan çeşitli dönemlere ait tarihi eserler mevcut. Bunların ufak bir kısmına da önceki yazılarımda değinmiştim. Daha da bu tarihi ve doğal güzellikleri irdelemeye devam edeceğim. Şimdi Mısır'ın önemli gelir kaynaklarından dil turizmini biraz inceleyelim.


  Her Arap ülkesinde olduğu gibi Mısır'da da ülkeye özgü bir sokak Arapçası(Ammice) konuşuluyor. Bu yüzden eğer Arapça öğrenmek için bir Arap ülkesine gidecekseniz ülkenin kendi sokak dilinin fasih arapçaya(Arapçanın bozulmamış hali)yakın olup olmamasına dikkat edin. Bu konuda dilleri fasih arapçaya en yakın ülkeler Mısır, Ürdün ve Filistin. Ürdün 1950lerde kurulmuş bir ülke. Arapçamı geliştirirken tarihi hissedeyim   derseniz Mısır burada öne çıkan ülke oluyor. Filistin'de de maalesef İsrail ablukası yüzünden Arapça öğrenmek için oraya gitmeniz biraz zor. Ammice demişken Mısır'da herkes kendi aralarında Ammice konuşuyor ama siz onlara fasih arapça konuştuğunuzda onlar da fasihle cevap vermeye çalışıyor. Ama şöyle bir durum var ki; insanların hepsi fasih arapçayı anlamasına rağmen hepsi fasih arapça konuşamıyor.


  Ülkede gazeteler, okuma kitapları, televizyonlar, radyolar ammice. Dolayısıyla küçüklüğünden itibaren ammiceye maruz kalan insan fasih arapça konusunda kendisini geliştiremiyor. Ama bu durum diğer ülkelerde de bu şekilde olduğu için sizin için bir problem oluşturmamalı.

Fasih Arapça |  Mısır Ammicesi |  Türkçe

كيف خالك keyfe halüke|  عمل اي ameley   |     Nasılsın?

اريد   Uriidu        |           عايز aayiz.         |  istiyorum.

ليس leyse            |           مش mış             | olumsuzluk eki (not)

رائع rai'               |           كويس kuveyyis  |  mükemmel


Ayrıca Mısırlılar konuşma dillerinde c harfi yerine g harfini kullanırlar. Yani aslı "cemiil" olan kelimeyi Mısır'da bol bol "Gemiil" olarak duyacaksınız. Ayrıca peltek s harfini de kolaya kaçıp t olarak söylüyorlar. Yani "keśiir" olan kelimeyi "ketiir" olarak seslendiriyorlar. Bu seslenişler en başta garip geliyor ve gözünüzü korkutuyor olsa da bir süre sonra alışacak ve normal karşılamaya başlayacaksınız. Önemli olan nokta sizin konuşmalarınıza bu söyleyişleri yansıtmamanız. Kendi konuşmanızı değiştirmediğiniz takdirde bu çok da büyük bir problem değil.


Arapça öğrenirken pratik yapmanız gerekecek. Bu konuda da konuşma pratiğinin yanı sıra okuma yazmanızı da geliştirmeniz gerek. Mısır'da okuma kitaplarının ammice olduğunu söylemiştik. Fakat az da olsa fasih arapçayla yazılmış eserler mevcut. Bu eserlerin hepsi dini konuları ele alan kitaplar. Bu kitapları da özellikle Hüseyin mevkiisinde(mescit el hüseyin)bulabilirsiniz.


Arapça Kursları

Mısır'da arapça kursları Türkiye'ye kıyasla çok ucuz. Özel ders almak isterseniz günlük dört dersten 1.5 ay ders yaklaşık 550 600 tl civarında olacaktır. Bu fiyatlar size garip gelmesin. Mısır ekonomik olarak çökük bir ülke olduğundan dolayı aslında sizin verdiğiniz miktar bir öğretmenin iki aylık maaşına denk geliyor. Fiyatları dolarlarla konuşan pahalı kurslar göreceksiniz. Bu kursların bahsettiğim kurslardan o fiyatları verecek kadar fark ettiren bir tarafı yok. Yani demem o ki Mısır'da hem ucuza arapça öğrenecek hem de yeni bir kültürü öğreneceksiniz. Ürdün gibi kendine ait bir kültürü olmayan ve pahalı bir ülkede arapça öğrenmek yerine Mısır'a gelmek bana daha mantıklı geliyor. Ayrıca bu kurslar arasında Ebcediye ve kalimat iyi kurslardan.




Soru ve görüşlerinizi lütfen yorum olarak belirtin. Görüşleriniz ve talepleriniz bizim kendimizi geliştirmemizde gerçekten büyük önem taşıyor. Ayrıca mail adresimizden de bize ulaşabilirsiniz.






             






4 yorum:

  1. Merhaba yaz için Mısır'a gitmek istiyorum ayrıntılı bilgi için sizinle iletişime geçebilir miyiz email üzerinden?

    YanıtlaSil
  2. Mısırda dil eğitimi için fitmek istiyorum ama kalacak yer sıkıntı tek başıma nasil halledevilirim

    YanıtlaSil
  3. S. Aleykum ben inşallah bu yaz Mısıra dil icin geleceğim bana e-mail üzerinden yardım eder mısınız?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, bahsettiğiniz uygun fiyatlı kursları oraya gitmeden önce nasıl bulabiliriz?

    YanıtlaSil