Mısır'a Kahire Yerine Yeni Bir Başkent İnşa Ediliyor

, , 2 comments
Mısır'da gelişmekte olan ve büyük potansiyele sahip sektörlerden birisi de inşaat sektörü. Kahire'nin merkez bölgesi olan Eski Kahire'nin büyük çoğunlukla çürümeye yüz tutmuş binalardan oluşması şehir merkezi için bir yeniden yapılanmayı zorunlu hale getiriyor, fakat hükümet Kahire'de kentsel dönüşümü göze alamayacak kadar güçsüz. Bu nedenle de binlerce yıllık kadim şehir Kahire yavaş yavaş zamanının gerisinde kalıyor, son nefeslerini veriyor.Maalesef Kahire artık Mısır'ın gelecekteki idari planları arasında da yok.
Kahire El Ezher parkında bir seyir tepesi

Yukarıda da bahsettiğim gibi Kahire'nin kalabalığı ve düzensizliğiyle baş edemeyen hükümet çareyi yeni bir başkent inşa etmekte bulmuş. Ama sıfırdan yapay bir başkent inşa etmeye de gücü yetmeyen darbeci hükümetin ilk yaptığı iş yabancı ülkelerden bu işi üstlenmelerini istemek olmuş. Çinli yatırımcılar da görüşmeler sonucunda 35 milyar dolar bütçe ayırıp yeni bir başkent inşa etmeyi kabul etmiş.

Bu yatırımla beraber toplamda 45 milyar dolara inşa edilecek başkentin 35 milyar doları Çinliler tarafından üstlenilmiş.

2015'te açıklanan projede, başkentin yapılma sebebi olarak Kahire'deki düzensizlik ve kalabalık gösterilmiş. Yani hükümet, asırlar boyunca dünyanın önemli ticari, kültürel merkezlerinden ve Mısır için büyük bir marka olan Kahire'yi gözden çıkarıp, yapay, bir geçmişi olmayan ve doğallıktan yoksun bir şehir inşa etmeyi tercih etmiş.

Kahire'nin doğusunda, 700 kilometrelik bir alana inşa edilecek olan yeni başkent, tamamen çölün ortasına inşa edilecek. Yani aslında Mısır'ın yaşam kaynağı olan ve nüfusun büyük çoğunluğunu besleyen Nil Nehri ile de bir ilgisi olmayacak.
Kahire'de Nil nehrinde bir gün daha bitiyor.

Yeni başkentte binden fazla camii, akıllı mahalleler, dünyanın en büyüğü niteliğinde olacak bir park ve 5000 kişilik bir konferans salonu inşa edilecekmiş. 5 yıl içerisinde tamamlanması beklenen yeni başkente Hintliler bir tıp merkezi, Suudiler de bir İslam merkezi ve Camii inşa edecek.

 Bütün bir başkentin yabancı sermaye tarafından üstleniliyor oluşu ve şehri farklı ülkelerin girişimlerinin şekillendirecek olmasının Mısır için tehlikeli olacağını düşünüyorum.. Afrika ve Arap dünyasının güçlü ülkelerinden, köklü tarihiyle belli bir gelenekten gücünü alan Mısır'ın bu denli radikal bir değişiklikle beraber Kahire'yi kendi haline bırakarak tamamen yapay ve yabancı sermayenin ürünü olan bir şehri idari merkezi yapması bence alınan kararlara ve ülke siyasetine de etki edecektir.

Orada yaşayacak olan her Mısırlı şehrin yabancılar tarafından inşa edilmiş olduğunu iliklerine kadar hissedecek, çünkü şehir zaten dinamik yapısı itibariyle Mısır kültürüne yabancı bir şehir olacak. Dubai tarzı bir şehir yapılanmasının örnek alındığı açıkça görülen yeni şehrin halk itibariyle de Dubai kültürüne en ince ayrıntısına kadar yabancı bir halka hizmet verecek olmasını da ayrı bir tezat. Petrol zengini körfezlilerle Mısır'ın gariban halkını aynı kefeye koymak zaten daha en başından hatalı. Tabii ben yeni başkentimde sadece hali vakti yerinde olan zengin vatandaşlarımı istihdam edeceğim, gerisi ne yapıyorsa yapsın, Kahire de onlara kalsın diyorlarsa bilemem..











2 yorum: