Mısır'da Medya ve Fikir Özgürlüğü

, , No Comments
2013'de gerçekleşen askeri darbe sonrasında ülke genelinde özgür bir medyadan ve insanların rahatlıkla fikirlerini söyleyebildiği bir ortamdan bahsetmek imkansız. Piyasada dolaşan gazete ve dergilerin her biri askeri hükümetin kontrolü altında.

2013 Askeri Darbesi

2013'de dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi'nin darbeyle yönetimi ele geçirmesiyle seçilmiş hükümete yakın olan İhvan-ı Müslimin gibi yapılanmaların hepsini tasfiye etti. İhvan-ı Müslimin için ülke genelinde faaliyet gösteren, Hastanelerden tutun, eğitim öğretimin bütün kademelerine kadar bir çok bünyesinde kurum bulunduran, güçlü bir sivil hareket diyebiliriz. İhvan-ı Müslimin'in ülke genelinde etkinliğini gösteren en büyük faktör de 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destek verdiği ve yine İhvan-ı Müslimin'den olan Mursi'nin yüzde 52 oy almış olması. İhvan-ı Müslimin hareketinin de en büyük derdi müslümanları birleştirmek ve insanların müslüman bir şekilde yaşamalarına yardımcı olmak. Yani aslında Mısır'ın toplumsal dinamiklerine çok yakın bir hareketten bahsediyoruz. Bu nedenle de toplum genelinde kabülü olan ve Mısır dışında da çok etkili bir hareket.

  Darbeyle birlikte 1928'den beri ülkede etkin olan bu sivil hareket tamamen tasfiye edilmeye başlandı. Hareketin liderleri hapse atıldı, harekete bağlı kurum ve kuruluşların hepsinin kapısına mühür vuruldu. Şuan bile ülkede İhvan-ı Müslimini temsil eden rabia işaretini yapmak yasak. Bu işaretin polis veya askerler tarafından görülmesiyle anında hakkınızda cezai işlem başlatılıyor. Bir işaretin bile bu kadar problem yarattığı bir ortamda tabii ki düşünce özgürlüğünden veya bağımsız medyadan söz etmek mümkün değil.

timeturk.com 'dan alınmıştır.

Dergi ve Gazeteler

Ülkede basın yayın organlarının hiçbirinde askeri hükümet başkanı Sisi'nin aleyhinde bir şey görmeniz mümkün değil. Ülke siyasetinin güdümünde olan dergi ve gazeteler de tamamen askeri hükümet tarafından kontrol ediliyor ve onların istekleri doğrultusunda şekilleniyor. Başarısız her hangi bir politikayı başarılı göstermek de ülkede basın yayının işi. Dolayısıyla herhangi bir Mısır vatandaşının eğer yurtdışında yaşamıyorsa tarafsız habere ulaşması mümkün değil. Çünkü ulaşabileceği her medya organı hükümet denetiminde.

Ayrıca Mısır'ın uyguladığı dış siyaset politikasına bağlı olarak ülkede her gün gazete ve dergilerde Cumhurbaşkanımız ve diğer Sisi ile anlaşamayan yöneticilerin küçük düşürücü ve hakaret içerikli haber ve fotoğraflarını görebilirsiniz.







0 yorum:

Yorum Gönder